Lastensuojelu on ihmisen kokoinen

Lastensuojelussa vihmovat muutoksen tuulet ja uskaliaimmat voisivat puhua jopa lastensuojelun vallankumouksesta. Kehittämistyöllä pyritään saamaan asiakas aidosti keskiöön omassa asiassaan ja asiakkaiden kokemukset otetaan mukaan palveluiden kehittämiseen. Byrokratiatyöltä raivataan enemmän tilaa kohtaamiselle ja kuuntelemiselle. Siis inhimillisyydelle. Vain kohtaava työ voi olla vaikuttavaa. Tuki räätälöidään entistä paremmin asiakkaiden tarpeiden mukaan. Miten tässä voitaisiin onnistua, jos asiakkaiden ääni ei kuuluisi kehittämistyössä?

”Vain kohtaava työ voi olla vaikuttavaa.”

Lastensuojelua kehitetään parhaillaan Kymenlaaksossa osana valtakunnallista lapsi- ja perhepalveluiden (LAPE) muutosohjelmaa. Kehittämisen kohteina ovat lastensuojelun uusi systeeminen toimintamalli, perhetyö ja perhekuntoutus, perhehoito ja laitoshoito.  Kehittämistyössä on ollut mukana lastensuojelun ammattilaisia, asiakkaita, perhehoitajia ja yhteistyökumppaneita. LAPE:n aikana on päästy kokeilemaan yhteiskehittämistä ja tämä työskentelytapa on koettu hedelmälliseksi. Lastensuojelu on kuitenkin edelleen valtakunnallisesti haastavassa tilanteessa. Asiakasmäärät ja kiireelliset sijoitukset ovat nousukiidossa, eikä muodollisesti päteviä sosiaalityöntekijöitä tahdo löytyä. Riittävätkö resurssit vallankumoukseen?

”Toivon luominen ja ylläpitäminen on erityisen tärkeä osa lastensuojelutyötä.”

Toivo on eteenpäin vievä voima. Ilman toivoa tilaa saa näköalattomuus, joka ei johda yleensä mihinkään hyvään. Toivon luominen ja ylläpitäminen on erityisen tärkeä osa lastensuojelutyötä. Vaikka asiat olisivat nyt huonosti, niin aina on mahdollisuus muutokseen. Näin on myös lastensuojelun kehittämisessä. Vaikka monet muutokset tapahtuvat hitaasti, niin toivo paremmasta vie eteenpäin. Villi visiointi tuo paremman olotilan kuin näköalaton kompastelu. Kaikki kehittäminen ei johda heti merkittäviin tuloksiin, mutta pienet muutokset voivat olla alku jollekin suurelle.

Kehittämisen lomassa on ideoitu myös uutta kanavaa lastensuojelusta kertomiselle. Näin syntyi Ihmisen kokonen lastensuojelu -blogi, johon voivat kirjoittaa kymenlaaksolaiset lastensuojelun ammattilaiset, asiakkaat ja yhteistyökumppanit. Blogin tarkoituksena on kertoa omin sanoin lastensuojelusta, sen arjesta, kokemuksista ja ilmiöistä. Lastensuojelu on ”ihmisen kokonen”.

Tanja Mäkelä, projektisuunnittelija, LAPE-Kymenlaakso

Mainokset

Yksi vastaus artikkeliiin “Lastensuojelu on ihmisen kokoinen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s