Miltä tuntuu olla kokemusasiantuntija-vanhempana ammattilaisten joukossa?

kasper_logo

Suuri kiitos tällaisesta mahdollisuudesta, että olen saanut olla mukana kehittämässä lastensuojelua LAPE Kymenlaakso -hankkeessa. On tärkeää tulla kuulluksi ja saada sanotuksi, miltä oikeastaan tuntuu. Palvelujen kehittämisessä asiakas on minusta paras asiantuntija.

Se, että ollaan samalla viivalla miettimässä eri näkökulmista lasten ja perheiden asiaa, yhdistää meitä asiakkaita ja ammattilaisia lähemmäksi toisiamme. Tässä LAPE-työssä ammattilaiset saa kosketuksen siitä, miltä oikeasti vanhemmasta voi tuntua eri tilanteissa. Emme ole vain niitä ”hankalia” asiakkaita.

”Se, että ollaan samalla viivalla miettimässä eri näkökulmista lasten ja perheiden asiaa, yhdistää meitä asiakkaita ja ammattilaisia lähemmäksi toisiamme.”

Ja toisaalta, ammattilainenkin on ihminen, jokaisella meillä on omia murheita ja huolia omassa elämässään. Lainatakseni Kasperin slogania: ”Jokainen perhe on joskus vähän huono” – se tuo lohdutusta näin vanhempana, kun tietää, että kaikilla menee joskus vähän huonosti, ei ainoastaan meillä, joilla lapsi on huostaanotettu.

Se, että vanhempana on tullut mukaan tähän kehittämiseen, ei poista sitä, ettenkö tarvitsisi taustatukea. Aluksi tuntui, että tulee niin paljon uusia sanahirviöitä, joita ei tällainen tavallinen taatelin tallaaja ymmärrä. Siitä tunteesta on pikkuhiljaa päässyt eroon, kun aika on kulunut. Yhteisen kielen löytäminen ihmiseltä ihmiselle on tärkeää.

”Vertaistuen ja verkostoitumisen apu on suuri vanhemmille. Se, että joku saman kokenut tuo lohtua vanhemmalle. Että on muitakin, jotka ovat kokeneet saman, enkä ole yksin kokemuksieni ja häpeän tunteen kanssa.”

Vanhemmat tarvitsevat paljon tukea ja ymmärrystä ammattilaisilta ja sitä, että oikeasti kysytään ”mitä sulle kuuluu tai miten voit?”. Siitä tulee tunne, että joku oikeasti välittää minusta, miten jaksan. Vertaistuen ja verkostoitumisen apu on suuri vanhemmille. Sitä olen halunnut tuoda esille LAPE:ssa. Se, että joku saman kokenut tuo lohtua vanhemmalle. Että on muitakin, jotka ovat kokeneet saman, enkä ole yksin kokemuksieni ja häpeän tunteen kanssa.

”Vanhemmat tarvitsevat paljon tukea ja ymmärrystä ammattilaisilta ja sitä, että oikeasti kysytään ”mitä sulle kuuluu tai miten voit?”. Siitä tulee tunne, että joku oikeasti välittää minusta, miten jaksan.”

Rohkaiskaa ja markkinoikaa vanhemmille erilaisia mahdollisuuksia saada apua. Voikukkia-vertaisryhmät tai vaikka tukihenkilötoiminta, sillä kaikki eivät ole ryhmäihmisiä. Itse olen kokenut, kuinka tärkeää on vanhemman voimaannuttaminen. Kun vanhempi voi hyvin, voi perhekin.

”Meidän vanhempien ja ammattilaisten tehtävänä on luoda siivet, jotka kantavat yli tyynten ja myrskyjen.”

Se ei riitä, että lapsi/nuori vain sijoitetaan, vaan koko perhe tarvitsee tukea. Se, että paperista aina katsotaan vaan mustaa pistettä ”ongelmia”, eikä nähdä ympärillä olevaa valkoista paperia, sitä mahdollisuutta missä on hyvä ja hyviä asioita. Varsinkin nuorilla tuijotetaan vaan mitä on tehnyt väärin. Ennemminkin pitäisi keskittyä siihen, mitä hyvää ja voimavaroja nuorella on. Kannustaa siihen suuntaan, se tuo tulosta ja nostaa itsetuntoa. Nuoret tarvitsevat maailmalle lähtiessään hyvän itsetunnon ja rohkeuden kohdata vaikeuksia ja uskon, että niistä selviää. Meidän vanhempien ja ammattilaisten tehtävänä on luoda siivet, jotka kantavat yli tyynten ja myrskyjen.

Lopuksi voisin sanoa, että huostaanoton jälkeenkin vanhemmuus Voikukkia.

voikukkia_logoTaina Simos, kokemusasiantuntija, tukihenkilö ja kouluttautunut voikukkia-vertaisohjaaja.

Taina toimii VOIKUKKIA – kehittäjävanhempien valtakunnallisessa verkostossa, jota koordinoi Kasper -Kasvatus ja perheneuvonta ry.

Mainokset

Yksi vastaus artikkeliiin “Miltä tuntuu olla kokemusasiantuntija-vanhempana ammattilaisten joukossa?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s