Lapsen oikeuksien päivä

Photo_1542639881528

Tänään vietetään lapsen oikeuksien päivää. Päivää, jonka tarkoituksena on tuoda esiin lapsen oikeuksien sopimusta ja herättää keskustelua lapsen hyvinvointiin liittyvissä asioissa niin meillä kuin muuallakin.

Lapsen oikeuksien julistus hyväksyttiin 20.11.1959, mutta vasta vuonna 1989 lapsen oikeudet kirjattiin valtioita sitoviksi YK:n lapsen oikeuksien sopimukseksi. Suomi sitoutui noudattamaan sopimusta vuonna 1991. Tänä päivänä lähes kaikki valtiot ovat sitoutuneet edesauttamaan, noudattamaan sekä valvomaan lapsen oikeuksien toteutumista.

Tämän vuoden lapsen oikeuksien teemana on osallisuus, joka puhututtaakin tällä hetkellä paljon – kaikessa lapsiin liittyvässä. Niin varhaiskasvatuksessa, kouluissa kuin lastensuojelussakin on viime vuosien aikana herätty siihen, että nimenomaan lapsi itse täytyy saada aktiivisemmin mukaan vaikuttamaan häneen liittyviin ja koskeviin asioihin. Kehitystä lapsen osallisuuden lisäämiseksi on jo tapahtunut, mutta keskustelua sekä kehittämistä on syytä jatkaa edelleen.

Meillä lastensuojelussa työskentelevillä on aina kaiken toiminnan ja työskentelyn lähtökohtana lapsen etu. Mielestäni voisi jopa sanoa, että me yhdessä muiden viranomaistahojen kanssa olemme etulinjassa varmistamassa lapsen oikeuksien toteutumista tilanteessa kuin tilanteessa. Lastensuojelun periaatteena on lapsen kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista huolehtiminen – sen toteutumisen tukeminen sekä varmistaminen.

Vastuu jokaisen maailman lapsen hyvinvoinnista on kuitenkin meillä kaikilla. Meillä jokaisella ihmisellä, joka on edes höyhenen hipaisun verran kosketuksessa lapsen maailman kanssa. Kuten vanha klisee sanoo ”Lapsissa on tulevaisuus”.

Sanna Lauronen, perheohjaaja, perhetyö

 

 

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s