Perheryhmä auttaa jaksamaan

ground group growth hands
Photo by Pixabay on Pexels.com

Kouvolan tehostetun perhetyön perheryhmä kokoontuu joka torstai perhetyön omissa toimitiloissa klo 9 – 15. Ryhmän tavoitteena on tukea pikkulapsiperheiden arkea ja päivärytmiä sekä lapsen ja vanhemman välistä vuorovaikutusta. Ryhmässä saa vertaistukea muilta samassa elämäntilanteessa olevilta perheiltä. Ryhmässä on tällä hetkellä kuusi äitiä lapsineen (lapset 0 – 4 -vuotiaita). Tässä blogitekstissä ryhmän äidit ovat yhdessä pohtineet ryhmän merkitystä heille.

Ryhmään on ollut aina mukava tulla. Alkuun jännitti, miten toiset ottavat vastaan. Kaikki on kuitenkin aina toivotettu ystävällisesti tervetulleiksi. Emme aiemmin ole viihtyneet avoimissa kerhoissa, joissa on paljon porukkaa ja omia kuppikuntia, joihin on vaikea päästä mukaan. Olemme myös kokeneet, että lastensuojelun asiakkuudesta ei ole voinut puhua. Täällä se ei leimaa meitä, eikä olo ole ulkopuolinen. Täällä voimme luottaa toisiimme, puhua tilanteestamme avoimesti ja olemme kaikki yhdessä.

”Yhdessä vietetty aika auttaa jaksamaan arjessa.”

Ryhmä on meille tärkeä. Yhdessä vietetty aika auttaa jaksamaan arjessa. Ryhmässä jaksan huomioida lastani ja tehdä asioita yhdessä lapseni kanssa. Osassa perheitä on paljon lapsia. Ryhmässä voimme viettää laatuaikaa perheen pienimpien kanssa. Arjenhallinnan tuki on myös tärkeää. Käymme yhdessä kaupassa, laitamme ruokaa ja siivoamme. Ryhmä on auttanut meitä ajattelemaan taloudellisesti. Jokaisella meistä on omanlaiset perhetyön tavoitteet, ja tuentarpeemme huomioidaan ryhmässä. Perheohjaajat pitävät hommaa kasassa ja auttavat meitä osallistumaan ja tekemään yhdessä. Me olemme kaikki samanarvoisia. Jos joku ulkopuolinen astuisi ovesta sisään, hän ei tietäisi, kuka on asiakas ja kuka työntekijä.

”Meistä on tullut ystäviä.”

Ryhmässä olemme tutustuneet toisiimme ja meistä on tullut ystäviä. Meillä kellään ei ole aiemmin ollut äitikavereita. Nyt on mukavaa, kun saa jakaa omia ajatuksia ja kuulumisia sellaisten ihmisten kanssa, jotka ovat samassa tilanteessa ja ymmärtävät hyvin, kun kotona on haastavaa. Perheohjaajat ovat kannustaneet meitä pitämään yhteyttä myös ryhmän ulkopuolella. Meillä äideillä on somessa oma ryhmä, jossa vaihdamme nykyään kuulumisia päivittäin. Olemme suunnitelleet yhteisiä tapaamisia ja pieniä retkiäkin kesälle.

Osa meistä on kokenut, että ryhmätoiminta ja kotiin vietävä perhetyö tukevat toinen toisiaan. Osalle meistä puolestaan ryhmätoiminta on ollut selkeästi merkittävämpää vertaistuen ja yhdessä tekemisen vuoksi. Meidän mielestä ryhmätoimintaa kannattaisi panostaa enemmän ja sitä voisi olla monipuolisemmin tarjolla koko maakunnan alueella.

Ryhmän äidit ja perheohjaajat Eila Nyholm ja Miia Kaskentaus

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s