Kohti itsenäistä elämää

blur bottle bright building
Photo by Pixabay on Pexels.com

Nuoruuteen liittyy monia kehitystehtäviä ja haasteita. Nuori voi tarvita oman elämän hallintaan ja aikuisuuteen varttumiseen tukea oman perheen ja lähipiirin ulkopuolelta. Kuusankosken perhetukikeskuksen tukipalvelujen osastolla tuetaan nuoria itsenäistymisessä lastensuojelun ja jälkihuollon sijoituksilla. Itsenäistyvä nuori tulee perhetukikeskukselle sosiaalityöntekijän yhteydenoton jälkeen noin puoli vuotta ennen täysi-ikäisyyttä. Nuoren tulo on aina suunnitelmallinen ja nuoren on mahdollista tulla myös etukäteen tutustumaan osastoon.

Sijoituksen aikana tuetaan nuoren aikuistumista, itsenäistymistä ja elämänhallintaa. Itsenäisen elämän taitojen harjoittelun lisäksi nuoren henkistä hyvinvointia tuetaan muun muassa opettelemalla omien tunteiden tunnistamista ja hallitsemista, avun vastaanottamista, itsensä hyväksymistä ja oman arvomaailman ja periaatteiden löytämistä. Itsenäistymisjakson aikana kartoitetaan myös nuoren läheisverkosto ja tehdään yhteistyötä heidän kanssaan.

”Joskus aloitamme etsimään kadonnutta vuorokausirytmiä ja iloitsemme jokaisesta kouluun ehtimisestä aamuisin”

Itsenäistymisjaksolle laaditaan yhdessä nuoren kanssa yksilöllinen suunnitelma ja aikataulu. Tuki suunnitellaan vastaamaan nuoren henkilökohtaisia tarpeita. Ensimmäisen kuukauden ajan tutustutaan ja rakennetaan molemminpuolinen luottamussuhde yhdessä tekemisen kautta. Sijoituksen alussa nuori ruokailee perhetukikeskuksen yhteisissä tiloissa ja pikkuhiljaa häntä tuetaan itsenäiseen ruuanlaittoon ja kaupassa käyntiin. Nuorelle laaditaan viikko-ohjelma, joka tukee säännöllistä päivärytmiä ja muistuttaa nuorta hoidettavista asioista ja menoista. Harjoittelemme yhdessä muun muassa budjetointia, laskujen maksua ja mahdollisten tukien hakemista.

”Tänä päivänä monet nuoret ovat kiinnostuneita ruuanlaitosta ja kokkaavat mielellään, raha-asiat ovat haasteellisempia.”

Sijoituksen aikana nuorta autetaan sopivan asunnon etsimisessä ja hankkimisessa. Sijoituksen loppuvaiheessa nuorella on oma asunto, jossa hän vähitellen harjoittelee itsenäistä asumista aluksi perhetukikeskuksen ohjaajien tuella. Itsenäistymisjakson aikana on arvioitu nuoren tarvitsemaa tukea ja usein jo aloitettu tarvittavat tukipalvelut. Useimmat nuoret siirtyvät itsenäistymisjakson aikana lastensuojelun palveluista jälkihuollon palveluihin.

Jasmin Ek, perhetukikeskuksen ohjaaja & Siskoanneli Ruuskanen, perhetukikeskuksen vastaava ohjaaja

 

 

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s